• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça Formentera acull la reunió anual del Comitè de Seguiment del Pla de Desenvolupament Rural 2014-2020

Formentera acull la reunió anual del Comitè de Seguiment del Pla de Desenvolupament Rural 2014-2020

foto-grup-pdr1La sala de Plens del Consell de Formentera ha acollit avui a les 12h la reunió anual del Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural de les Illes Balears 2014-2020 (PDR). Hi han assistit el conseller de Presidència i Medi Rural, Bartomeu Escandell, el director general d’Agricultura i Ramaderia del Govern, Mateu Ginard, a més de representants de la Comissió Europea (CE); el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; el Govern de les Illes Balears; i del sector.

A la trobada s’ha proposat la modificació del PDR per incrementar el seu pressupost fins als 155 milions d’euros amb fons provinents de l’Impost de Turisme Sostenible. Aquesta xifra, segons ha indicat Ginard, podria arribar, fins i tot, als 167 milions el 2020. A la reunió, s’ha donat compte, també, de les fites aconseguides a data de desembre de 2018 entre les que cal destacar el pagament de més de 47 milions d’euros d’ajudes a les pageses i pagesos i que arribaran als 72 milions d’euros a finals d’aquest 2019.

Per part seva, el conseller de Presidència ha mostrat la seva satisfacció perquè per primera vegada s’hagi celebrat aquesta reunió a Formentera, i ha destacat que projectes molt importants pel sector primari de Formentera han rebut suport d’aquest pla. “Des de fa anys Formentera està apostant molt fort per la revitalització del sector primari i les ajudes del PDR han contribuït d’una manera fonamental”, ha declarat Escandell.

Les ajudes a joves agricultors, a la Cooperativa del Camp, a la restauració de parets de pedra seca, a la posada en marxa de la bassa de reg, o per la recollida porta a porta de matèria orgànica per compostatge han estat alguns dels projectes que han rebut suport del fons Leader de la Unió Europea.

Cal recordar que la decisió de descentralitzar aquestes trobades anuals, que s’havien celebrat sempre a Mallorca, es va prendre a inicis de legislatura com una manera de visibilitzar, davant el Ministeri i la CE, els distints impactes de la insularitat (i de la doble o triple insularitat) al sector primari arreu de l’arxipèlag. Així, les reunions s’han celebrat a Mallorca, Menorca i Eivissa els tres anys anteriors.

La compensació als efectes de la insularitat és, precisament, la principal reivindicació de les Illes Balears en les negociacions de la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2021-2027. El ministre d’Agricultura en funcions, Luis Planas, es va mostrar d’acord amb la visió balear sobre aquest aspecte en la darrera visita oficial, a Palma, el passat dia 7 de maig.


15 de maig de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1