• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

Formentera continua treballant en les reclamacions de transport marítim

port-2 foto-j-a-arribaspLa presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, i el conseller de Mobilitat, Rafa González, es reuniren a Palma ahir de tarda amb el conseller balear, d'Habitatge i Mobilitat, Marc Pons, i el director general de Transport Aeri i Marítim, Xavier Ramistal. Aquesta ha estat una reunió de feina, que havien acordat realitzar en la visita feta pel conseller balear a Formentera el passat mes d’octubre, i es produeix amb caràcter previ a la trobada de la Mesa de Transport Marítim de les illes que es reunirà el pròxim dilluns 25 de novembre.

Segons ha explicat la presidenta, se li han exposat tres temes cabdals per Formentera. “En primer lloc i per ser el més urgent s'ha tornat a remarcar que per l'illa és imprescindible tenir una connexió marítima amb Eivissa a primera i darrera hora del dia”, ha declarat Alejandra Ferrer.

Els responsables del Consell de Formentera juntament amb el Govern balear estan treballant en diferents propostes que es plantejaran a la Mesa de Transport Marítim i “que han de donar una solució imminent a la falta de connexió en les freqüències mencionades”, segons ha afegit Alejandra Ferrer.

Per part seva, el conseller Marc Pons, ha garantit a la presidenta “la ràpida solució, en la que ja s'està treballant, per a les connexions de primera i darrera hora, així com la implicació en l’abordatge de la resta de qüestions plantejades per la presidenta”.

Excursions d’un sol dia
A la reunió també s'ha parlat del tema de les excursions marítimes d'un sol dia que venen d'Eivissa. "Actualment l'arribada descontrolada d'aquest tipus d'embarcacions produeix saturació tant al nostre port, com a les carreteres i platges del Parc Natural, per això hem demanat que es reguli", segons ha explicat la presidenta.

I per últim, s’ha parlat sobre les freqüències de connexions marítimes entre les Pitiüses. "En estiu arribem a tenir 170 sortides diàries, hi ha 45.000 places ofertades, de les quals només s'ocupen el 30%, i tot això es realitza en ple Parc Natural", segons ha destacat la presidenta.

Tenint en compte aquestes dades, li hem explicat al conseller que "haurem de cercar noves solucions, perquè el servei també sigui mediambientalment sostenible, seguint la línia de la declaració d'emergència climàtica amb l'aprovació d'una sèrie de mesures que han d'anar encaminades a que siguem una illa sostenible".

En aquests 2 temes, el conseller balear i la presidenta han acordat mantenir reunions periòdiques per trobar un camí de consens cap a un sistema més sostenible, que justifiqui suficientment la necessitat de garantir aquests extrems i sigui així compatible amb les demandes del CNCM.


21 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera signa un conveni per desenvolupar el pacte per al clima i l’energia a l’illa

foto-signatura-conveni1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern, Juan Pedro Yllanes, han signat avui a Palma un conveni per desenvolupar el Pacte europeu de batles i batlesses per al clima i l’energia a Formentera. L’adhesió al Pacte implica el compromís voluntari de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i de crear plans d’acció contra el canvi climàtic.

El Conveni compromet a fer feina de manera conjunta perquè Formentera s’adhereixi al Pacte de Batles i Batlesses, segons la proposta que la Comissió Europea, a través de la Covenant of Mayors for Climate & Energy, estableix per als ens locals i per als coordinadors territorials.

En el cas específic del Consell de Formentera, la institució insular haurà de proporcionar els mitjans tècnics i estratègics per adequar l’estructura necessària que permeti la creació i el desenvolupament del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima per a l’horitzó 2030. Aquest horitzó amb vista al 2030 preveu la reducció, com a mínim, del 40% de CO2; l’increment de la resiliència davant els efectes del canvi climàtic i l’augment de la cooperació amb les autoritats locals i regionals per millorar l’accés a una energia segura, sostenible i assequible.

Per part seva, la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a més de promoure l’accés de Formentera al Pacte de Batles i Batlesses, també ha de proporcionar assistència tècnica i estratègica al Consell de Formentera.

La presidenta del Consell de Formentera s’ha mostrat satisfeta d’haver pogut signar aquest pacte que significa una passa decidida de totes les illes per treballar contra el canvi climàtic, “acords com aquest són molt importants per garantir que hi hagi una acció coordinada entre totes les illes en un territori tan vulnerable com la mediterrània, Formentera sempre ha estat capdavantera en aquest camí cap a la sostenibilitat i transició energètica, aquesta signatura garanteix la possibilitat de continuar fent feina de manera decidida”.

La signatura d’aquest Conveni no comporta cap obligació econòmica a les parts. En tot cas, sí que s’hauran d’aportar els recursos humans i materials que siguin necessaris. Les despeses ocasionades per mor de les actuacions previstes a l’acord corresponen al marc de competències de cada una de les dues institucions.

El Conveni entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius i el Consell Insular de Formentera té una vigència de quatre anys, prorrogables. Se’n farà el seguiment mitjançant la Comissió de Seguiment, Vigilància i Control del Conveni. L’òrgan es reunirà, com a mínim, una vegada a l’any i serà l’encarregat d’aprovar el Pla Anual d’Actuacions i de valorar les actuacions realitzades.

El Pacte de Batles i Batlesses a les Illes Balears

L’adhesió de les Illes Balears al Pacte de Batles i Batlesses està prevista en la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica. La norma estableix que el Govern ha de fomentar l’adhesió dels municipis de les Illes i que cada municipi ha d’aprovar plans d’acció per al clima i l’energia sostenible, d’acord amb la metodologia adoptada en l’àmbit de la Unió Europea.

El Pacte de Batles i Batlesses de la Comissió Europea es va consolidar l’any 2008 amb l’objectiu de donar suport als esforços de les autoritats locals en l’execució de les polítiques per al clima i l’energia sostenible. Unir-se al Pacte de Batles i Batlesses implica el compromís voluntari de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i millorar la resiliència davant el canvi climàtic mitjançant plans d’acció.

20 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera local police write 257 citations for itinerant vending

venda-ambulant-foto2pd1Formentera’s Department of Interior reports the island's law enforcement force logged 257 citations for itinerant sales in summer 2019. The figure is a new high, 142 more than last year’s total of 115.

Interior conseller and director of the local police Josep Marí thanked law enforcement officers, whose achievements, according to Marí, include “responding to the appeals of local businesses by putting together a more targeted plan to tackle the unfair competition” that itinerant vending represents. Marí added that peddlers on beaches are “at odds with the image of tranquility our visitors came here for”.

Operations and confiscated material
From June to September agents wrote 257 citations and confiscated an array of material including 2,667 pieces of fruit, 481 drinks, 1,319 pieces of clothing and 850 pieces of costume jewellery. The island’s department of trade is responsible for processing the offences and initiating charges in each case.

Marí also saluted representatives of Formentera’s small and medium-sized business group, PIMEF, for the additional support they offered, “helping to constantly pinpoint areas of itinerant selling” and “keeping direct contact with Formentera’s interior and trade offices to combat this problem together”.

Other infractions
Charges will also be brought against 37 vendors for illegal possession of a knife, not to mention against eight vendors for trespassing on protected dunes. Trespassing charges are overseen by the natural spaces and biodiversity section of the Balearic ministry of environment and territory.

Most of the confiscated material came from near Ses Illetes beach, although operations also focused on beaches like Migjorn, Es Caló.

14 November 2019
Department of Communication
Consell de Formentera

‘Only special help from Madrid can solve the dilemma of Formentera’s triple insularity’

foto-reunio---vicenc---vidalpdConsell de Formentera president Alejandra Ferrer met with Vicenç Vidal today at local government offices, thanking the Balearic senator for the chance to meet and taking the opportunity to impress on the senator the island’s principal appeals in the hope Vidal convey them to the government in Madrid.

Among the issues raised was the “Special Balearic Regime” (Règim Especial de les Balears, or REB) to unlock extra funding for islands like Formentera in a situation of triple insularity. Ferrer placed rubbish transport costs among other financial costs deserving of consideration. She also appealed to the senator to seek Madrid’s help for the autonomous regions and individual municipalities in efforts to reach 2030 Agenda goals, fight climate change and assist in the energy transition.

The Balearic senator pledged “particular care for Formentera, particularly because the island lacks its own senator”, and noted the latter point featured in discussion as well. He insisted the island deserved “special sensitivity on issues related to our national coasts”, calling for “a more careful handling in view of their acute impact on the island”.

Migrants
President Ferrer described “a new challenge that requires new solutions”: foreign unaccompanied minors. If, as Ferrer insisted, Madrid’s involvement is crucial to the autonomous regions and island councils obtaining needed measures and resources, “they also need to be working to solve this problem at its source”. The senator agreed on the need for unity around the issue of migrants, calling it “a new challenge, and one we need to move forward on”, while also asserting that “guarantees will be necessary”.

The officials also spoke about the importance of investment in the next 12 months in mature tourism areas, as well as reductions in air and maritime travel costs and, according to President Ferrer, “the very specific needs of Formentera residents, as a people—including enjoying the same ability of movement as our fellow islanders and countrywomen and men”.

14 November 2019
Department of Communication
Consell de Formentera

A look back at summer '19 lifeguard service

foto 2019 socorristes 1The interior department of the Consell de Formentera, whose remit includes the island's beach lifeguard and rescue service, reports that the service's annual halt in summer operations took place last week. The team worked from May 1 to October 31. For six months, a team that numbered as many as 23 lifeguards worked to assure the safety of Formentera's beaches and swimming areas. Department head Josep Marí applauded lifeguards’ efforts, underscoring the “dedication and professionalism” of the team.

Incidents in summer 2019
Lifeguards responded to 2,753 cases involving everything sun burns to spills, cuts, scrapes and bumps. They also assisted in stings by greater weever (a poisonous fish), sea urchins and jellyfish—at 2,264, this last group was the largest.

Thirty-nine individuals were rescued from potentially dangerous situations in the water, a type of rescue most common when the yellow flag flies, which means beachgoers can still swim but are encouraged to apply caution, something some fail to take into account. Likewise, a total of 24 people were taken to hospital in ambulance.

The interior office is saddened to report on loss of life—the victim was struck by a moving vehicle—near Cavall d’en Borràs beach this July. Red-flag days, when swimmers are expressly banned from entering the water, made up for 46 days this summer.

Formentera beaches: accessible and equipped for heart-attack response
Arenals and Es Pujols beaches feature accessible-swimming options for individuals with reduced mobility. The service, available from 12 noon to 5.00pm when the green flag flies, was requested this year by 36 people. All lifeguard posts without exception are fitted with defibrilators to assist in cases of possible cardiopulmonary arrest.


6 November 2019
Department of Communication
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 59

Start
Prev
1

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

horaris_eng_baix_1

rss_formentera_1