• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

Formentera aprova el pressupost de 2021 marcat per la crisi de la covid-19 i amb ajudes als més vulnerables

foto 2020 ple novEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de novembre. En aquest ple s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de Gent per Formentera i PSOE i l’abstenció del grup de l’oposició, Sa Unió, la proposta d’aprovació inicial del Pressupost general del Consell Insular per a l’any 2021 que puja a 30.640.000 €, sent un 1,93 % superiors als de 2020 que estaven xifrats en 30.060.000 €.

Segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, els pressupostos venen marcats per la pandèmia que estam vivint, i per això dona prioritat “a les ajudes als més vulnerables i al sector productiu, així com les ajudes al lloguer per famílies i persones afectades per la crisi de la covid-19”.

Les previsions de futur, segons ha afegit el conseller d’Economia i Hisenda, “són incertes, després d’una temporada que ha set millor del que esperàvem al mes de maig, però que tot i això ha estat curta i irregular. Amb aquesta situació el Consell ha preparat uns pressupostos per afrontar un hivern que es preveu dur per algunes persones de la nostra illa i part del teixit empresarial perquè ningú quedi enrere”, ha destacat Bartomeu Escandell.

Ajudes per a les persones
130.000 € ajudes per a vals d’alimentació
150.000 € per ajudes al lloguer
100.000 € per ajudes als estudiants
Bonificació de les escoletes, Escola de Música i Dansa, instal·lacions i serveis esportius
Rebaixa de l’IBI a immobles urbans

Ajudes de reactivació econòmica
150.000 € per a ajudes a autònoms i empresaris
Bonificació de la taxa d’ocupació de via pública
Bonificació de taxes i impostos associats a obres de reforma i millora
Suspensió de la taxa del servei de l’escorxador

Segons ha afegit, els recursos es reorienten cap al manteniment de l’activitat i els ajuts a famílies i al sector productiu, i en total es destinaran 2.066.500 €, xifra que incrementa els recursos en 736.500 € respecte de l’any 2019, el que significa una pujada del 55 %.

D’altra banda, ha explicat que puja el capítol d’inversió i de transferències corrents, baixen els ingressos corrents provinents de la Comunitat Autònoma, baixa l’Impost de Béns Immobles Urbans (IBI), i es segueix amb endeutament bancari zero.

Criteris d’inversió
Es continua amb l’aposta per una illa sostenible, amb la recuperació d’espais naturals com s’Estany des Peix, la millora de la mobilitat sostenible i de la gestió de residus, segons ha afegit Escandell. També ha explicat que es continua amb la millora dels pobles, amb projectes com la segona fase de la millora del nucli des Pujols amb la reforma de l’avinguda Miramar, vials d’accés de l’escola a Sant Ferran i de la Residència de Majors i Circuit saludable i Parc de patinatge i usos esportius de Sant Francesc.

La conservació del patrimoni amb projectes com la rehabilitació de la casa de Can Ramon i el projecte de creació d’un nou Centre Cultural a l’actual escola de Sant Ferran, el foment de la participació ciutadana amb els pressupostos participatius del Consell d’Entitats són altres dels projectes que destaquen dins els comptes del 2021.

En darrer lloc, també destaca dins el pressupost l’aposta per la gent major, gent jove i infants amb la posada en marxa de la primera residència per a la gent major, la posada en marxa de l’escoleta de Sant Ferran, i la construcció del Parc de patinatge i usos esportius i el nou parc infantil de Sant Ferran.

Unitat de la llengua catalana
Amb l’objectiu de “visibilitzar una realitat com el no reconeixement de la unitat de la llengua catalana en algunes instàncies i administracions”, amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra de l’oposició, el Ple ha aprovat una moció que “reconeix i declara la unitat de la llengua catalana, sense que aquest fet suposi menystenir altres denominacions existents”. En la proposta, defensada per la consellera de Política Lingüística, Raquel Guasch, també es “rebutja qualsevol mesura que imposi impediments on aquesta llengua és oficial de poder viure amb normalitat i amb garanties aquesta unitat lingüística"; i a més insta “el Govern de l’Estat a reconèixer públicament i oficial la unitat de la llengua catalana”. La consellera ha lamentat que les persones catalanoparlants “continuen patint la manca de coordinació política i administrativa i que veuen així els seus drets lingüístics vulnerats” i ha assenyalat que “és moment que des de les instàncies de les cinc comunitats que comparteixen aquest sistema lingüístic i des de l’Estat es facin polítiques reals de reconeixement d’aquesta unitat lingüística i es reconeguin per tant, els drets dels catalanoparlants”.

D’altra banda, el Ple ha tirat endavant una proposta transaccionada per l’equip de govern i presentada per l’oposició, que finalment l’ha rebutjat, per instar el Ministeri de Transició Ecològica a realitzar la validació de la monitoratge de la presència de SARS-Cov2 a les aigües residuals a Formentera. Aquest estudi, tal com destaca la proposta defensada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, es podrà realitzar “a una zona remota amb un elevat índex de desconnexió de la xarxa de clavegueram”. “A Formentera, existeix un elevat índex de desconnexió de la xarxa de clavegueram entre els habitatges disseminats, així com amb els urbans; i els estudis que s’han fet, han treballat amb EDARs de zones urbanes o amb un alt índex de connexió”, ha assenyalat el conseller.

Proves PCR
El Ple, a més, ha aprovat una proposta modificada per l’equip de govern, i presentada per l’oposició, que sol·licita al Ministeri de Sanitat que obligui també als passatgers procedents de territori nacional a disposar de proves negatives de PCR recents per poder viatjar a les Illes Balears. La presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha dit que “hem afegit a la proposta que aquestes proves PCR puguin ser substituïdes per proves de similar eficàcia si són mes ràpides o econòmiques i que tenguin establert un preu màxim, sobretot en un moment com ara, abans de les vacances de Nadal, perquè les famílies es puguin veure, però ho facin amb seguretat i així puguem garantir la seguretat sanitària als residents de l’illa”.

D’altra banda, s’ha aprovat per unanimitat una proposta de Sa Unió relativa a la revisió i renovació de totes aquells senyals viaris deteriorats a les carreteres de l’illa, així com el canvi de nomenclatura de les carreteres que defineixen la xarxa viària.

Compareixença de Rafael Ramírez
El ple de novembre ha comptat amb la compareixença del conseller de Benestar Social, Gerència i Transparència, Rafael Ramírez, que ha presentat un balanç de la seva gestió. El conseller ha iniciat la seva intervenció plantejant “el repte" que significa per l’administració pública el treball en aquest temps de pandèmia i ha demanat “perdó per les decisions que haguessin pogut no estar a l’alçada de la situació”.

El conseller Ramírez ha destacat que la pandèmia “ha posat de manifest la necessitat de comptar amb sistemes públics de qualitat, que garanteixin els drets de ciutadania" i s’ha mostrat “orgullós del treball desenvolupat pels treballadors i treballadores de l’àrea de Benestar Social”. “S’han reorganitzat els serveis i modificat els canals per prestar-los” i “s’han adaptat a la realitat canviant que ens imposa la pandèmia”, ha recordat.

Després de fer un repàs dels serveis que atén Benestar Social, el conseller ha resumit els avanços fets a l’àrea de Transparència el darrer any i l’actualització de dades al portal de transparència i a la web del Consell, així com la coordinació amb el departament de Recursos Humans en la mesa de negociació col·lectiva.

Declaració institucional
Finalment ha obtingut el suport de tot el Ple la declaració institucional per al Dia de l’Eliminació de la Violència contra les Dones 2020, que ha defensat la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada. Amb aquesta declaració el Consell de Formentera ha reiterat “el seu compromís amb la lluita contra la violència que s’exerceix contra la dona, pel simple fet de ser-ho, i contra les seves filles i fills, i alerta sobre els riscos que posen en perill les polítiques d’igualtat”, ha explicat la consellera.

El Ple ha alertat sobre el perill de les polítiques d’aïllament i confinament que suposen un augment dels nivells de violència domèstica, sexual i de gènere, motiu pel qual requereixen una major protecció. Així mateix, s’ha reivindicat el determinant paper transformador que tenim els governs locals durant i després de la crisi de la covid-19 a l’hora de construir economies i societats més igualitàries, inclusives i sostenibles.

En aquest sentit, a la declaració s’ha demanat que la igualtat de gènere i els drets de les dones ha de continuar a l’agenda política com a factor essencial i que s’han de promoure accions globals consensuades que garanteixin la continuïtat de les polítiques dirigides a l’eliminació de la violència de gènere, entre d’altres accions.

Precisament, avui 25 de novembre a les 12.00 h s’ha fet un minut de silenci del Ple del Consell de Formentera amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

25 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

€150K in renters’ assistance for crisis-hit islanders

foto 2020 ajudes covidThe Formentera Housing Department reports that local families who have seen their finances affected by the Covid-19 crisis can submit applications for renters’ assistance starting today. Posted to the Balearic Job Seekers’ Service website earlier today, the offer outlines €150,000 in assistance covering between 70% and 100% of islanders’ rent payments. Benefits will not last more than three months, and are reserved for islanders whose monthly income was less than €1,200 between April and October.

An applicant’s particular social and professional circumstances will determine the amount of assistance they receive, but the total is capped at €3,240. Money may be used either to pay rent or to make payments on loans for rent between 1 April and 31 October 2020.

Less than €1,200 in income
Deputy premiere and housing councillor Ana Juan highlighted work to ensure that current and previous Covid-19-related aid was received “quickly and by as many islanders as possible”. “We’re here to make sure people get all the help they need”, said Juan, “and the current sum of €150K is key to giving renters a fighting chance”. Juan made assurances that while the current aide package was the Consell’s first to focus specifically on housing, it wouldn’t be the last, and asserted additional funding would depend on how many applications were received.

25 days to apply
To make accessing the money easier and offer answers to related questions, the Consell has created an information hotline that can be reached by dialling 971 32 10 87. Islanders have 25 calendar days from today’s date to submit applications either at the Citizen Information Office (OAC) or Virtual Citizen Information Office (OVAC). Complete details are available on the Consell de Formentera website, and applications will be processed in the order they are received.

Applicants
To be eligible, applicants must meet one of the following conditions: have been unemployed between 1 April and 31 October or temporarily furloughed; have been forced to work fewer hours as a result of medical treatment received; seen their freelance professional activity interrupted or invoices decrease by 75% or more; be seasonal workers but not in possession of a permanent seasonal contract and be unemployed right now; have been victims of gender violence or in a situation of vulnerability.

Rental agreement and minimum 18 months on Formentera
Eligible islanders will be over 18; have lived on the island at least 18 months; be signatories of a rental agreement and currently domiciled at the address in question plus be able to demonstrate monthly rent and basic costs and utilities (electricity, gas, diesel for heating, water, telecom and community fees) amounting to at least 35% of the family unit’s total income.

24 November 2020
Communications Department
Consell de Formentera

In bid to temper Covid-19 crisis, Consell’s 2021 budget puts focus on families and economic stimulus

foto 2020 presentacio pressupostosEarlier today Consell de Formentera premiere Alejandra Ferrer, deputy premiere Ana Juan and economy and finance councillor Bartomeu Escandell gathered at the seat of local government to make public the details of the administration’s 2021 budget. Total spending tops €30.6 million — a 1.9% increase compared to last year, when it accounted for €30M.

President Ferrer asserted that 2021 would mark a continuation of efforts begun last year to ensure no islander would be left behind. “We’ll continue working to give families uninterrupted access to Consell services like nurseries, the music school and fitness centre”, said Ferrer, “plus we’ll be giving tax rebates to small-business owners in need and keep strengthening the social safety net for crisis-hit islanders, such as with food vouchers and, moving forward, renter’s assistance”. Ferrer insisted that such support wouldn’t require changing Formentera’s guiding vision. “We intend to move ahead with economic stimulus driven by substantial investments in infrastructure and towns”, she said, “and we certainly won’t renege on our long-standing commitment to environmental sustainability”.

Councillor Juan, for her part, tied legislative successes in 2020 to team work between representatives of PSOE and Gent per Formentera, something she said was key to “getting spending into line with islanders’ pandemic-era needs and requests, and delivering assistance to working islanders, renters and vulnerable segments of the population”. “The 2021 budget will further work to maintain and increase such services”, she said.

Social safety net and help for businesses
The economy and finance councillor underlined key features of the budget like increases in overall spending and a redirecting of resources toward keeping businesses open and supporting families and local farming. Escandell said money for the latter would approach €740,000 —a 55% increase compared to 2019— and pointed to hikes in investment and current transfers, drops in current income from the region and the urban estate tax (IBI) and a continuation of the administration’s commitment to zero bank debt.

Investment criteria
Escandell gave an overview of investment criteria projected to hold steady in 2021, starting with the island’s commitment to sustainability and efforts to recover natural spaces like S’Estany des Peix and enhance sustainable mobility and waste management.

Improvements will continue in towns as well, including phase two of upgrades in Es Pujols; work on Avinguda Miramar and on roads granting access to the Sant Ferran school and old persons’ home; creation of the skate and fitness park in Sant Francesc.

Heritage preservation constitutes another important feature of the 2021 budget —plans are currently in place to refurbish the Can Ramon home and build a cultural centre at the current site of the school in Sant Ferran— as does fomenting participation with the Consell d’Entitats Participatory Spending initiative.

A standout feature of the plan is its commitment to seniors, youth and children, with the island’s first old persons’ home, the Sant Ferran nursery, the skate and fitness park and the children’s play area in Sant Ferran all due to open.

23 November 2020
Communications Department
Consell de Formentera

Formentera requests funding for upgrades in Es Pujols

The Consell de Formentera president’s office reports it has called on the regional government to help finance upgrades in holidaymakers’ hub Es Pujols. In correspondence, Consell president Alejandra Ferrer reminded Francina Armengol of support that the Balearic premiere and Spanish tourism ministry pledged to a project “to cement Formentera’s status as a tourist destination”.

Ferrer reminded Armengol of a presentation that the ministry, local island councils and the Balearic government gave before crowds at last year’s World Travel Market in London where details were made public about assorted tourism investment projects in the Balearics. “Formentera was the only island in the region to not receive funding at the time”, pointed out the Consell president, “and both the minister and Armengol pledged to budget for it in 2020.”

In the letter, President Ferrer also referenced the June 2019 adoption by the Spanish Tourism Ministry Secretary of State’s Sectoral Committee of a “Programme of Plans for Sustainable Tourist Destinations”. At the time, the Consell de Formentera proposed making Es Pujols the subject of a sustainability-driven image enhancement with water and waste management upgrades and plans to make the town universally accessible.

The project, which sought to transform “pioneer tourist destinations” to maintain their charm and competitiveness, failed to win the ministry’s backing.

New plea
On 30 October, the Balearic premiere announced details of a €100M deal with the Spanish Ministry of Tourism to invest in regenerating and improving tourism in the region from 2021 to 2023. “This funding is important our island”, said Ferrer, “and we wish to use it for phase two of the Es Pujols improvements project.”

President Ferrer asked for a promise from Armengol that Formentera would be given the necessary funding to execute the “crucial economic and tourism recovery project”.

16 November 2020
Communications Department
Consell de Formentera

Lifeguard and rescue service crowns summer 2020 season

foto 2020 equip socorristesThe Formentera Department of Interior reports that Saturday 31 October will mark the end of lifeguard and rescue service for summer 2020. This season lifeguards logged 432 cases of general assistance, most often informing beachgoers of conditions at sea, and reported 589 health-related incidents like jellyfish stings and first aid for injuries. Thirty-six individuals required rescue.

The Consell has purchased a €27,000 van-pickup combo for the lifeguard and rescue crew.

30 October 2020
Department of Communications
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 79

Start
Prev
1

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

horaris_eng_baix_1

rss_formentera_1